Güney Kore

Güney Kore hakkında bilgi:
Evet arkadaşlar bende sizin gibi bir kore dizisini görüp izledim ve daha sonra da kore'ye karşı bir hayranlığım başladı.Güney Kore çok güzel bir ülke.Gerçektende gidilip görülmesi gereken bir yer.Öncelikle  sizin en merak ettiğiniz bölümden bahsetmek isterim.Korenin yemekleri.
KORE MUTFAĞI:
Tahmin ettiğiniz gibi kore mutfağı bizim damak tarzımıza pek uymuyor.genelde oraya gidenler hep aç kalıyorlar.Ama orda türk lokantalarıda var.ordan rahatlıkla yemek yiyebilirsiniz.Koreliler yemeklerini yemek çubukları ile yerler.(tabi katı yemekleri)Hep aynı uzunlukta olan çubuklar genellikle çift olarak kullanır.çubuklar sağ elle kullanılır.sol el ile kullanılırsa görgüsüzlük olarak kabul edilir.






Koreliler yemeklerine çok düşkünler(dizilerinden de anlaşıldığı üzere).bir oturuşta koca bir kaptaki erişteyi bitirebiliyorlar.ayrıca erişteyede çok düşkünler.hergün yeseler hiç bıkmazlar.eriştelerin farklı farklı sosları var bizimkiler gibi sade değiller.neyse şimdi diğer önem verdikleri yemeği kimchi.Kimchi aslında yemek değil turşu desekte olur.sebzelerden yapılıyor.bir çok çeşidi vardır fakat Kore lahanası ve turp en çok kullanılan sebzedir.
az kalorili ve sağlıklı bir yiyecektir.



şimdi size birkaç kore yemeği önericem.
1.) gaegogi
2.) goon mandu
3.) kimchi
4.) pibimbap
ayrica;Korede açıkta kimchi satılıyor.ve kimchide çok fazla sarımsak kullanıldığından dolayı bazı yerleri yoğun bir sarımsak kokusu kaplıyor.

Kore'nin para birimi won'dur.resmi dili korece ve ülkenin dini:budizm konfüçyanizm ve hristiyanlıktır.
KORE TARİHİ:
M.Ö. 3000 yılına kadar uzanır. Çin’in eline geçtikten sonra Budizm ve Çinlilerin etkisinde kaldı. Daha sonraları 7. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar değişik hânedânların idâresi altında bağımsız olarak yaşadı. 1910 yılında Japonlar Kore’yi işgal ederek koloni hâline getirdiler. Bu durum 1945 yılına kadar sürdü. İkinci Dünya Harbinde Japonya’nın yenilmesinden sonra Güney Kore’yi ABD Kuzey Kore’yi de Rusya işgal etti. Böylelikle kuzeyde komünist rejim güneyde demokratik rejim kurulmuş oldu.

25 Haziran 1950’de Rus subaylarının kumandasındaki Kuzey Kore birlikleri yarımadanın tamamına komünizmi kabul ettirmek için Güney Kore’ye saldırıp istilâ etti. Bunun üzerine BM. Güney Kore’nin kurtarılmasına karar verdi. Bölgeye BM askerleri gönderildi. Bu orduya Türkiye bir tugayla katıldı. İşgalci komünist birliklerin Güney Kore’den çıkarılması için Mehmetçik büyük başarı gösterdi. Mehmetçiğin zaferi bütün dünyâya yayılarak takdir topladı. Yapılan görüşmeler neticesinde 27 Temmuz 1953’te ateşkes imzalandı. 38. Paralel Güney Kore ile Kuzey Kore arasında sınır kabul edildi. Savaş sonrası Başkanlık sistemine dayalı demokratik rejime geçildi. Kuzey Kore ile birleşme devamlı gündemde olup yakın bir zamanda tek devlet hâline gelmeleri ümit edilmektedir.
KORE FİZİKİ YAPI:
Güney Kore’nin güney ve batı kıyıları çok girintili ve çıkıntılıdır. Birçok yarımada ve küçük adalarla çevrilmiştir. Bu kısımlarda Pusan ve İnchon en önemli limanlarındandır. Doğu bölümü dağlık olmasına rağmen batı bölümü geniş alanlar ovalar ve tepelerle kaplıdır. Doğu bölümünde tabiî limanlar da yoktur. Genellikle dağlıktır. Fakat dağlar yüksek değildir. En yüksek dağı 1915 m ile Chiri San Dağıdır. Önemli nehirleri arasında Naktong Han ve İnchon ırmakları sayılabilir.

KORE İKLİMİ:
Kore’nin iklimi kışın karalardan esen soğuk rüzgârların yazın Pasifik’ten esen sıcak ve nemli muson rüzgârlarının etkisindedir. Ülkenin yüzey şekilleri iklimi etkiler. Muson rüzgârları sayesinde bitki örtüsü arasında tropikal bitkiler de yer alır. Yıllık yağış ortalaması 1270 mm’dir. Güneyde Eylül ayında sık sık tayfunlar görülür. Ülkede en düşük sıcaklık ortalaması 3°C en yüksek sıcaklık ise 24°C’dir.
KORE COĞRAFİK YAPISI:
Eskiden ormanlarla kaplı olan ülkede denetimsiz kesim yangın ve hastalık yüzünden ormanlar kalmamıştır. Fakat dağınık çam ve bambu ağaçları vardır.(Buradaki Bambu ağaçları Düşlerimin prensi dizinde gördüğümüz Bambu ağacının ta kendisidir.)
Mâden bakımından zengin sayılmaz. Fakat tungsten üretiminde önde gelen ülkelerdendir. Ayrıca kömür demir fluorin grafit altın bakır ve kurşun az miktarda çıkarılır.
KORE NÜFUSU:
Kore nüfusu 1945 yılında 15 milyon iken Kuzey Kore’den gelen göçmenler yüzünden bugün 43 milyonu geçmiştir. Halkın % 32’si şehirlerde yaşar. En büyük şehir başşehir Seul’dür. Kore Çin ile Japonya arasında bir köprü olmasına rağmen kendilerine has bir kültür geliştirmiştir. Köylerde yaşayan Koreliler yüzyıllar önceki gibi giyinir ve yaşarlar. Şehirlerde yaşayanlar ise batı dünyasının etkisindedirler.(giyimleri ve hareketleri ile genç nesillerden bahsediyorum.)
GENEL BİLGİ:
halkın büyük bir bölümü konfüçyanizm ve budizm inancındandır.%10 kadar hristiyan vardır.Kore savaşında Türklerin yapmış olduğu fedakrlıktan bu yana müslümanlık hızla yayılmaktadır.türkiye istanbul hava alanından kore seul hava alanına yaklaşık 10 saat sürüyor.
Kore eğitimi 6 ile 12 yaş arası mecburi ve ücretsizdir.ülkede okur yazar oranı %92'dir.(çok büyük değilmi)
yolda yürürken bile kitap okuyan insanlara rastlayabiliriz.Güney Korede 72 üniversite ve 82 yüksek okul vardır.
Kore insanı çok azimlidir.zaten kore savaşından sonra yerle bir edilen ülkenin bu zamana kadar bu kadar gelişmesi bu durumu açıkça ifade edebiliyor.genci yaşlısı demeden herkesin azmi bizleri çok şaşırtıyor.özellikle göster kendini bastır anlamlarını taşıyan figting kelimesini çok kullanıyorlar.yani türkçesi bastır anlamında.
Korece ve türkçe ural altay dil ailesindendir.yani iki dil kelime açısından birbirine benzemesede bu dili anlamak çok kolay olacaktır.yani bir türkün korece öğrenmesi ve bir korelinin türkçe öğrenmesi kolay olacaktır.
Koreliler için erkeklerde uzun boy çok önemli bir erkek eğer uzun boylu ise o herkes tarafından hoşgörülür.çok sevilir.herkes boyunun uzun olmasını ister.bir insanın ruhsal özellikleri anlatılırken bile uzun boyundan mutlaka bahsedilir.
Koreliler gelenklerine çok bağlı insanlardır.şimdiki gençlerin kılık kıyafeti ve hareketleri batı tarzı olsada küçük şehirlerde hâlâ onların geleneksel kıyafeti olan Hanbok giyilir.(özelliklede köylerde)ayrıca belli başlı görgü kuralları vardır. mesela Korede bir eve gidiyorsunuz.eve girerken mutlaka ayakkabılarınızı çıkarmalısınız.bir insan ne kadar zengin olursa olsun,villadada otursa yinede hiçbir zaman içeri ayakkabı ile girilmez.bu çok büyük bir görgüsüzlük olur.ayrıca onlarda bizim gibi yerde yatarlar.yani bununda zenginlikle ilgisi yoktur.durumu olanda olmayanda herkes yerde yatar.onların zenginliklerinin kendilerinin önüne geçmesini engellerler.
Ülkenin önemli gelir kaynaklarından biriside balıkçılıktır.balıklarıda çok severler ve denizden çıkan her balığı yerler.hatta çiğ yerler.balık hallerinden canlı olarak aldıkları balıkları canlı canlı tabağa koyup üzerine tuz ekip  çiy çiy yerler. Ülke topraklarının üç tarafı denizle çevrili olduğu ve açık deniz balıkçılığı yaptığı için ihraç edilecek kadar balık avlanır.
Korelilerin diğer bir özelliği ise kendilerine çok dikkat etmeleri.hergün sabahları erken kalkıp parklara spor yapmaya gidiyorlar.ayrıca akşamlarıda spor amaçlı açılmış olan açık alanlarda insanlar dans ederek spor yapıyorlar.kendilerini müziğin akışına bırakıyorlar.oynamayı ve eğlenmeyi çok seviyorlar.hayata her zaman pozitif bakıyorlar.özelliklede gençleri o kadar neşeli ki ölümünü bekleyen hastaları bile enerjileri ile tekrar hayata döndürüyorlar.
Çok misafirperverler.evlerine gelen misafirleri en güzel biçimde ağırlıyorlar.onlara saygıda kusur etmiyorlar.evlerine misafir gelmesini çok istiyorlar.
Genelde yerde otururlar koltuk felan pek kullanmazlar.onların çok kullandıkları oturuş biçimi vardır.dizlerini kırarak sırtları dik bir şekilde yerde otururlar.bu hem yerde kolay oturmalarını hemde sırtlarının daha dik olmasını sağlıyor.
KORE EKONOMİSİ:
Ülke ekonomisinin temeli tarıma dayanır. Bunun yanında balıkçılık ve çıkarılan tungsten madeni sanâyi ve ekonomide önemli yer tutar.
KORE TARIMI:
 Kore Yarımadasının verimli toprakları Güney Kore sınırları içinde kalmıştır. Halkın başlıca besin maddesi olduğundan pirinç ekimi önemli yer tutar. Pirinç üretimi 7 milyon tonun üzerindedir. Ülkede pirinçten başka buğday arpa patates soya fasulyesi tütün ve şekerkamışı yetiştirilir.
KORE'DE BALIKÇILIK:
Ülkenin önemli gelir kaynaklarından birisi de balıkçılıktır. Ülke topraklarının üç tarafı denizle çevrili olduğu ve açık deniz balıkçılığı yaptığı için ihraç edilecek kadar balık avlanır.
KORE'DE SANAYİ:
Yarımadanın ikiye bölünmesinden sonra Güney Kore dışarıdan sağladığı kredilerle sanâyisini hızla geliştirmiş ve çeşitli sanâyi ürünleri ihraç edecek duruma gelmiştir. Dokuma kâğıt kontrplakelektrik ve elektronik âletler yapımı ileri düzeydedir. Ayrıca plastik maddeler boya gübre çimentocam fabrikaları ve araba fabrikaları vardır. Motor sanâyii de kurulmuştur.
KORE'DE TİCARET:
Güney Kore dışarıya dokuma kontraplak elektronik âletler kara taşıtları elektrik gereçleri tungsten balık ve balık ürünleri ihraç eder. En çok giyim eşyası satan ülkeler arasındadır. Dışarıdan ise makina ve tahıl alır. Güney Kore’nin ticaret yaptığı ülkelerin başında ABD Japonya ve Hong Kong gelir. Yıllık ihracat tutarı 20 milyar dolar civarındadır.
KORE'DE ULAŞIM:
 Ülkeden kara ulaşımı karayolları ve demiryolları ile sağlanmaktadır. Demiryollarının uzunluğu 6340 km karayollarının uzunluğu ise 54.689 km’dir. Bu yolların % 57’si asfalt kaplanmıştır.

Yarımada ülkesi olduğu için denizcilik gelişmiştir. Önemli limanları Psan ve İnchon limanlarıdır. Hava ulaşımı Güney Kore Hava Yolları ile sağlanmaktadır.
Aşağıda güney korenin geleneksel kıyafeti hanbok,ve kore ile ilgili bazı görseller bulunmaktadır.